Vijf onmisbare Groningse artiesten op Bevrijdingsfestival Groningen

Geplaatst op:
Vijf onmisbare Groningse artiesten op Bevrijdingsfestival Groningen

Zaterdag naar Bevrijdingsfestival in Groningen? Dit zijn de Groningse artiesten die jij niet wil missen.

Bevrijdingsfestival Groningen. Dé gelegenheid bij uitstek om naar het Stadspark te trekken en languit in het gras te gaan liggen. Drankje erbij, vrienden om je heen en genieten met die hap. En met tientallen bands op diverse podia is er sowieso genoeg om te zien.

Bij headliners zoals Triggerfinger en Ronnie Flex krijgen wij sowieso al een warm gevoel. Maar waarvan worden bij nóg warmer? Precies: van al het Groninger talent op alle podia. Want al die local heroes geven het festival een onmiskenbaar Grunneger smoelwerk, en dat alleen al maakt ons blij. Vijf van onze favoriete artiesten die jij zaterdag kunt gaan zien.

 

1: Ten Years Today – 12.00 uur, mainstage

Deze band gaat als een speer. Ten Years Today heeft zijn sporen verdient in de lokale scene en staat – zo voorspellen wij – op de vooravond van hun landelijke doorbraak. De band speelt meeslepende pop en heeft de eer het Bevrijdingsfestival te mogen openen. Op de Mainstage nog wel. Dus stap op tijd op je fiets, want dan kun jij later zeggen dat je ze nog hebt gezien voordat ze zo groot werden.

 

2: Nulvieftig – 15.30, Podium Noord

Onvervalste Grunneger rock ‘n’ roll. Nulvieftig is eigenlijk gewoon de band Chaplains, bekend van optredens in lokale kroegen. Op Radio Noord werden de mannen uitgedaagd om een liedje in het Gronings te doen, en zo werd Nulvieftig geboren. De band steekt oude rock ‘n’roll-klassiekers in een Groningstalig jasje en heeft inmiddels genoeg liedjes op zak om een half uur lang het veld bij Podium Noord plat te spelen.

3: Famke Louise – 17.30, Sena Performers Stage

Famke Louise is model, vlogger, rapper én Grunneger. Dit 18-jarige multitalent is trending als een tierelier op Youtube, en wij snappen wel waarom: aanstekelijke rap, een goed geluidje en sterke liedjes. Deed een nummertje met Ronnie Flex, werd landelijk bekend door haar samenwerking met Arjen Lubach en speelde afgelopen vrijdag nog het Slam-feest op Koningsdag in Alkmaar plat. Op 5 mei gaat ze waarschijnlijk hetzelfde doen, maar dan voor eigen publiek. Mis dit niet.

 

4: Uhgah?Wugah! – 20.00, Local Heroes

Deze band wil je alleen al vanwege de naam even gezien hebben. We schrijven bewust ‘gezien’, want een luistertip kunnen wij alleen geven aan mensen zonder functionerende trommelvliezen. Uhgah?Wugah! omschrijft zichzelf namelijk als een inyourface trashpunk hardcore crossover extravanganza. Wat dat betekent? Wij hebben werkelijk waar geen idee, maar we vermoeden dat de versterkers op 11 gaan en onschuldige bezoekers met blijvende gehoorschade naar huis kunnen. Om 20 uur op het Local Heroes-podium.

 

5: Wat Aans! – 21.30, podium Noord

Dat Groningstalige muziek echt niet beperkt blijft tot smartlappen en levensliedjes, dat bewijst Wat Aans. Het duo rapt in de Grunneger toal en doet dat behoorlijk goed. Aanstekelijke deuntjes (denk aan de Jeugd van Tegenwoordig) worden gecombineerd met typisch noordelijke humor, met een resultaat waar we maar geen genoeg van kunnen krijgen. Schunneg in’t Grunnegs, zoals de mannen dat zelf zouden zeggen.

Credit foto bovenaan: Nick Helderman, creative commons.