Waar zijn de Groningers in de Top 2000 gebleven?

Geplaatst op:
Waar zijn de Groningers in de Top 2000 gebleven?

Velen kijken er jaarlijks naar uit: de Top 2000 op radio en tv. Dus gingen we op zoek naar de Groningers in de Lijst der Lijsten.

Vijf Groninger artiesten: zoveel hoopten we eigenlijk te vinden tussen al die klassieke liedjes die de lijst telt. Want met tweeduizend klassiekers, waarvan letterlijk honderden Nederlandstalige composities, zou je toch verwachten dat een twaalfde deel uit onze eigen provincie komt.

Maar dat blijkt toch anders. We voerden een ochtend lang elke lokale evergreens in op staatieindetop2000.nl, maar werden bij elke zoekactie afgestraft met een felle gif-animatie en een ferme ‘aaaaah nee’.

Kraantje Pappie’s hit Feesttent? Niet gevonden. De kippenvelballade Voltooid Verleden Tijd, IsOokSchitterend? Helaas.

De livekraker Uit de Schaduw, van de naar I.O.S. vernoemde Albertus Magnus-huisband? Ook die is door de jaren heen uit de lijst verdwenen.

Dan zeker toch Liefdesliedjes van de Jazzpolitie? Nee, helaas: ook die is ondergesneuveld en vergeten.

 

Maar we hebben Ede

Popmuziek uit het noorden heeft maar een beperkte landelijke uitstraling, merken we. Toch bijzonder voor een stad met zoveel rasartiesten. Een stad die ooit het leven schonk aan het Springtij, de muzikale landverschuiving die het hele landelijke live-circuit veroverde. Maar tijden veranderen.

Gelukkig is er Ede Staal, de enige échte Groninger artiest die de top 2000 haalde. En terecht.

Menig Stadjer en Ommelander pinkt immer een traantje weg op de weeë klanken van Het het nog nooit zo donker west, de bekendste ballade van deze helaas veel te vroeg overleden volkszanger. Het liedje staat natuurlijk al jarenlang op een ferme eerste plek van Alle 50 goud van RTV Noord en heeft inmiddels zijn weg gevonden naar een hele nieuwe generatie.

En het is aan hen te danken dat we toch nog één echte artiest in de Top 2000 hebben staan. En volgend jaar gaan we het gewoon beter doen.

 

 

Eervolle vermeldingen (deze drie mensen geven de Top 2000 toch een Groninger tintje):

Maar bestaat de muzieklijst dit jaar dan écht alleen maar uit Randstedelijke en internationale muzikanten? Dat is niet helemaal waar: we besluiten om onze grenzen te verleggen en te smokkelen, door ook te kijken naar artiesten die op de één of andere manier toch een link hebben met Groningen.

1: Herman Brood & His Wild Romance

Herman Brood werd natuurlijk geboren in Zwolle, maar woonde jarenlang in Stad en beleefde hier zijn doorbraak en trad regelmatig op in het Pakhuis. Samen met zijn begeleidingsband His Wild Romance nam hij de klassieker Saturday Night op en houdt zo de Groninger eer hoog in ons overzicht.

 

2: Klein Orkest – Over de muur

Klein Orkest, dat was toch het bandje van Harrie Jekkers? Die Hagenees? Klopt, maar die Hagenees spendeerde zijn studietijd in Groningen. En verdient zo zijn plek in dit overzicht.

 

3: Junkie XL

Tom Holkenborg werd niet in Groningen geboren, maar bracht er wel een flink deel van zijn leven door. Mocht je volgende week A Little Less Conversation op de radio horen, mag je best een beetje groen-witte trots voelen.

 

4: Lou Leeuw

De bekende Stadjer bluesmuzikant heeft een omvangrijk cv opgebouwd en nam talloze platen op. Hij maakte zich bovendien verdienstelijk als muzikant in heel wat bandjes, waaronder de begeleidingsband van Nina Hagen (Unbeschreiblich Weiblich) en natuurlijk Cuby + Blizzards (Appleknockers Flophouse). En die twee komen we tegen in de Top 2000, met singles die Lou Leeuw later live zou gaan vertolken.