Vijf Groninger tradities met de feestdagen (die we door de jaren heen zijn vergeten)

Geplaatst op:
Vijf Groninger tradities met de feestdagen (die we door de jaren heen zijn vergeten)

De feestdagen hangen natuurlijk van rituelen en gewoontes aan elkaar. En het blijkt dat onze Grunneger voorouders er een hoop eigenaardige tradities op nahielden.

 

1: Carbid schieten

De recentste traditie uit dit rijtje is niet voor mensen met gevoelige trommelvliezen, want bij carbidschieten is natuurlijk de lol om het deksel zo hard en ver mogelijk van de melkbus af te schieten. Totaal ongeschikt voor in de binnenstad natuurlijk, maar nog steeds een populaire bezigheid aan de rand-wijken zoals Hoogkerk en Lewenborg.

 

2: Midwinterhoornbloazen

Een midwinterhoorn is een houten blaasinstrument, gemaakt van een uitgeholde dunne tak met een mondstuk van vlierhout. Daarop kun je blazen. En reken maar dat onze voorouders dat deden. Van Twente tot Noord-Groningen: overal werd het geschal gebruikt om boze geesten en de donkere dagen weg te blazen, of om de komst van Christus aan te kondigen (over de oorsprong lopen de meningen uiteen). Dat begon op de eerste adventsdag en ging door tot Driekoningen (het ‘afbloazen’).

 

3: Het Steernlaid zingen

Kerstliedjes horen natuurlijk bij de adventsdagen. Groningen had vroeger zijn eigen driekoningenlied. ’t Steernlaid’ heette het, wat natuurlijk zoveel betekent als het ‘sterrenlied’. Dit liedje werd gezongen in de aanloop naar ‘Drijkeuningen’ en was al in de middeleeuwen bekend overal in de Ommelanden. Het lied werd eeuwenlang overgeleverd van vader op zoons en moeders op dochters en uiteindelijk in 1930 voor het eerst opgetekend.

 

4: Bier koken (ja, echt)

Een pilsje of een biertje drink je natuurlijk het liefste als ‘ie ijskoud is. Maar dat is nu. Vroeger deden ze dat heel anders en dronken ze hun gerstenat niet lauw, maar warm. Heet soms. Het bier werd gekookt en was daardoor bij uitstek geschikt om mee op te warmen als je van buiten kwam. Alleen daarom al was warm bier populair bij schaatsers en postbodes, zeker in de donkere dagen rondom kerst.

 

5: Het joelfeest vieren

Veel decembertradities zijn te herleiden naar lang vervlogen tijden. Zo ook in Groningen, waar onze Germaanse voorouders zo rond de Romeinse tijd hun eigen tradities hadden. Die voorouders vierden rond de 21e van december met het joelfeest, het Germaanse winterzonnewedefeest. Het vee werd geslacht, bomen werden gekapt en er werd flink gegeten gedronken ter ere van de vruchtbaarheidsgod Freyr. Klinkt ons best als een gezellig feestje in de oren.