5 gebouwen waarvan je niet wist dat ze zó oud waren

Geplaatst op:
5 gebouwen waarvan je niet wist dat ze zó oud waren

We gingen op zoek naar panden in Groningen waarvan je niet wist dat ze er al zó lang staan.

Het ene na het andere pand wordt momenteel gebouwd in de binnenstad. Zouden die het allemaal net zo lang uithouden als deze vijf panden?

1: Calmershuis

calmershuis oudste gebouw van groningen is nu de open universiteit

Het oudste gebouw van Groningen is het Calmershuis in de Oude Boteringestraat. Dit pand werd in 1250 gebouwd en is dus 770 jaar oud. Deed vanaf de veertiende eeuw dienst als (burgemeesters-)woning en is tegenwoordig het pand van de Open Universiteit.

2: Het pand van Pacific

Het pand waar voor de brand van vorig jaar nog Pacific in zat, werd oorspronkelijk gebouwd in de dertiende eeuw. De voorgevel is 150 jaar geleden grondig vernieuwd, de rest van het pand is ouder.

3: Gotisch huis

Dit statige pand werd ergens in de vijftiende eeuw gebouwd en kreeg in 1445 zijn huidige indeling in opdracht van de bierbrouwende burgemeester Evert Wygboldus. Tegenwoordig het pand van het Scheepvaartmuseum.

Lees ook:  Op terrassen hoor je nu even vaak de 'zachte g' als de 'natte t'

4: Big Snack Hoek

Pand van snackmuur De Hoek aan Grote Markt 34 in Groningen

Precieze bouwjaar onbekend, maar de casco van Big Snack Hoek (hierboven op archieffoto) samt mogelijk al uit de 13e of 14 eeuw. Natuurlijk was het pand in die tijd natuurlijk niet ingericht om even snel een middeleeuwse kroket uit de muur te trekken: dat gebeurde pas na verbouwingen in de twintigste eeuw.

5: Hinckaertshuis

Hinckaertshuis in de Kijk int Jatstraat in Groningen

Dit oud steenhuis in de Oude Kijk in ’t Jatstraat werd eind dertiende eeuw gebouwd. De naam verwijst naar Adriaen Hinckaert, edelman uit de Zuidelijke Nederlanden.

Lees ook:  Vijf dingen die je opvallen vanaf het dak van het Forum