5 keer dat Groningen in het buitenland op tv was

Geplaatst op:
5 keer dat Groningen in het buitenland op tv was

Vijf video’s waarin Groningen in het buitenland op de buis was.

Onze stad is dagelijks te zien bij OOG en RTV Noord. Maar cameraploegen van ver daarbuiten weten onze stad ook goed te vinden. Vijf voorbeelden.

 

1: Fietsende Groningers bij de BBC

Hoe komt het toch dat Groningers zich liever verplaatsen op de fiets dan met de auto? Die vraag stelde de BBC.

Het resultaat was een keurige reportage, waarin de overeenkomsten en verschillen tussen Groningen en Londen keurig uiteen werden gezet. Belangrijkste conclusie: Groningen behandelt de fietsers als volwaardige weggebruikers en is daarin uniek.

 

2: Italianen in het FC Groningen-stadion

Tien jaar terug speelde FC Groningen tegen Fiorentina. Reden voor Rai Uno om het vliegtuig te pakken en het Italiaanse publiek te vertellen wat voor een stadje wij precies zijn.

In het filmpje rollen de complimenten van de tong van de verslaggever. De Italianen vinden de Euroborg klein maar gezellig en noemen het een klein theater, een waar juweeltje. Het voetbalteam is jong en zonder sterren, maar worstelen zich door de wedstrijd heen zoals de Italianen dat van Nederlanders gewend zijn.

Lees ook:  Als je nou een tijd niet in Groningen komt, zou je het Hoofdstation dan nog herkennen?

Kijk, dat is nou goede reclame voor onze stad.

 

3: De Diepenring van Groningen op MTV

Begin jaren negentig was Lemonheads een alternatieve gitaarband die veel airplay kreeg. In 1992 kwam de groep naar Groningen om de clip voor het liedje Mrs. Robinson op te nemen en koos voor de Diepenring als locatie om de clip te schieten.

Het leverde ze in Amerika een topnotering in de Billboard-chart op en zo was Groningen opeens wekenlang overdag in Amerika te zien op MTV.

 

4: Vortex bij Never Mind the Buzzcocks

De band Vortex komt uit Stad en maakt al dertig jaar hele harde muziek. In 1996 schopt de band en hun videoclip ‘Open The Gate’ het tot het hoogst denkbare niveau: het VH1-programma Never Mind The Buzzcocks.

De Britse grappenmakers wisten zich wel raad met de act uit Groningen, want de band werd haarfijn gefileerd door Mark Lamarr en zijn vrienden. Vortex zelf kon er naar verluid wel om lachen.

Lees ook:  We gaan weer Pokémonnen, maar nu met Geralt van Rivia

 

5: Arjen Lubach nagedaan door iedere tv-zender ter wereld

Een wereldwijd fenomeen met een noordelijk tintje. Oud-Groninger Arjen Lubach maakte een inmiddels wereldberoemde video voor Donald Trump en werd over heel de wereld geïmiteerd.

Van Duitsland tot Frankrijk en van Finland tot Bulgarije: elk televisiestation kwam met een gelokaliseerde versie op de proppen en zorgden zo dat een Nederlands bedenksel uitgroeide tot een wereldwijd fenomeen.