5 voormalige FC Groningen-spelers die meedoen aan dit WK

Geplaatst op:
5 voormalige FC Groningen-spelers die meedoen aan dit WK

Wereldkampioenschap voetbal, het is aan. Met enkele wel heel bekende spelers.

We geven het toe: een WK zonder Oranje is toch niet helemaal hetzelfde. Toch is er voor ons genoeg herkenbaarheid op het veld, want dit jaar staat er weer een handvol oud-FC-spelers op de Russische velden.

Onze favorieten.

1: Andreas Granqvist

De boomlange Zweed deed wat maar weinig anderen hem sindsdien hebben nagedaan: de Euroborg veranderen in een onneembare vesting. De voormalige captain veranderde de achterhoede van de FC namelijk in één grote muur, waar slechts bij uitzondering een tegenstander doorheen kwam. En legde bovendien zelf de bal graag onder de lat, want in 96 duels voor Groningen scoorde hij maar liefst 21 keer. Welke andere verdediger kan hetzelfde zeggen?

 

2: Luis Suárez

In de spits van de FC kon Suárez eigenlijk niet stuk, want zowel uit als thuis bleek hij een ware gangmaker. Koning van de schwalbe, maar dat werd hem altijd snel vergeven als hij, met een ongekend Latijns-Amerikaans temperament, weer eens de keeper van de tegenpartij overklaste.

Maar roem is vergankelijk en inmiddels is de Uruguayaan hier meer verguisd dan geliefd. Iets met een transfer naar Amsterdam. We vermoeden dat het hemzelf niet veel uitmaakt, want als spits van Barcelona heeft Suárez al lang zijn centjes op de bank.

Lees ook:  Review: introductiegame 'Become a virtual Groninger' voor internationale studenten

 

3: Marcus Berg

De Zweedse goaltjesdief die zich in de Euroborg al snel ontwikkelde van veelbelovend talent tot publieksfavoriet. Als centrumspits vond hij in twee jaar tijd 32 keer het doel. Moest ook wel, want Berg was destijds de duurste aankoop die Grunn’n ooit had gedaan. Van zijn flair heeft hij weinig verloren, al is het nog even wachten op zijn eerste doeltreffende bal tijdens het WK.

 

4: Dušan Tadić

De Servische vleugelspeler tekende onder Veldmate een driejarig contract in het noorden en werd al snel een vaste waarde binnen het basiselftal. In zijn debuutwedstrijd (tegen Ajax) maakte hij zichzelf gelijk al onsterfelijk door een legendarische assist, die uiteindelijk tot het 2-2 gelijkspel leidde. Het leverde hem die dag de titel Man of the Match op én een heldenstatus in de Euroborg.

 

5: William Troost-Ekong

Niet de bekendste van dit overzicht, maar we tellen hem toch mee omdat hij in 2013/204  twee keer uitkwam in voor de Trots van het Noorden. De 24-jarige verdediger vocht de afgelopen dagen voor de eer van Nigeria, maar ging eergisteren roemloos ten onder toen het land  definitief werd uitgeschakeld door Argentinië. Oftewel: troost William ff, hij heeft het nodig.

Lees ook:  De Diepen zijn zo kleurrijk als een schilderij uit de Ploegcollectie van het Groninger Museum