Evenementen in Groningen in 2019: onze vijf favorieten

Geplaatst op:
Evenementen in Groningen in 2019: onze vijf favorieten

Het jaar mag dan jong zijn, we hebben genoeg om naar uit te kijken.

Lees ook:  Diversiteitsprijs voor De Drie Gezusters en De Verbinding

1:  Eurosonic en Noorderslag

In Groningen rollen we van het ene evenement door naar de andere. Want het vuurwerk is nog maar net opgeruimd, toch kunnen we alweer vooruitkijken naar het volgende hoogtepunt: Eurosonic en Noorderslag.

Over iets meer dan een week zitten weer alle hotels volgeboekt en verandert Groningen een halve week in de pophoofdstad ter wereld. Een week waarin alles draait om de ontdekkingstocht naar nieuwe muziek op talloze locaties, van de officiële route tot het gratis toegankelijke randprogramma.

 

2: Concerten in het Stadspark

bevrijdingsfestival groningen

Het Stadspark is een unieke locatie, perfect voor popmuziek. En natuurlijk is dat geen nieuws, want de trouwe bezoekers van Kingsland, Zomerfolk en het Bevrijdingsfestival weten dat al lang.

Maar na 2019 zal ook de rest van Nederland het weten, zeker nu het eerste optreden met een landelijke uitstraling is geboekt. Want 2019 is het jaar waarin we Sting mogen verwelkomen en waarin het gerucht gaat dat ook de Foo Fighters hun opmars gaan maken.

En als acts van dit kaliber kunnen, waarom dan niet op deze voet doorgaan? Want wij durven met gemak te stellen dat Groningen prima in staat is om ook de andere grootheden van het kaliber U2 en Coldplay een plek op een podium te bieden. Laat maar komen!

 

3: De KEI-week

Vorige maand waren we op de koffie bij een studentenvereniging, waar we hoorden dat de voorbereiding van de KEI-week inmiddels in volle gang is. Bijzonder, maar waar.

Voor de buitenstaander is de KEI-week maar een paar dagen per jaar. Maar voor de kopstukken van het studentenleven is het een bezigheid die het hele jaar doorgaat. De ene KEI-week begint namelijk waar de andere eindigt.

En we hebben er zin in, de week waarin alles draait om de overgang van scholier naar student. Een week die bestaat uit een aaneensluiting van hoogtepunten, waarin we bovendien kennis kunnen maken met onze lichting nieuwe buren in Stad.

 

4: De opening van het Forum

Jarenlang keken we ernaar: de bouw van het Forum. En in 2019? Dan zit het erop. Dan verlaten de laatste bouwvakkers het pand en gaan de deuren open voor het grote publiek.

Wat er gaat gebeuren rondom de opening, en wanneer die eigenlijk plaatsvindt, dat blijft in nevelen gehuld. We wachten het in spanning af.

 

5: Straatbarbecues

buurtfeest zeeheldenbuurt 2

Een evenement hoeft natuurlijk geen tienduizenden bezoekers te trekken om van grote waarde te zijn. Neem nou alle buurtfeesten in alle wijken. Misschien zijn ze niet zo groot, maar voor Groningen zijn ze minstens zo belangrijk. Want de leukste manier om met elkaar kennis te maken, is nog altijd rondom de gril.

Met de gure wind van vandaag kun je je het misschien moeilijk voorstellen, maar het volgende barbecueseizoen is op komst. Nog een maand of vier en we kunnen weer los. Het liefst natuurlijk met de hele straat en in sommige gevallen met een kleine financiële bijdrage van ons.