Vijf evenementen in 2018 (waar wij ons nu al op verheugen)

Geplaatst op:
Vijf evenementen in 2018 (waar wij ons nu al op verheugen)

Zit iedereen al een beetje in het ritme van het nieuwe jaar? Mooi. Wij zijn er ook klaar voor en blikken alvast vooruit naar de vijf events waar wij het meeste zin in hebben.

 

1: ESNS

Het jaar is nog niet om of het volgende dikke feest staat alweer voor de deur: Eurosonic en Noorderslag, oftewel ESNS. Een weekend waaron Groningen wordt gebombardeerd tot de pophoofdstad van Europa. Waar de voertaal niet plat Grunnigs is, maar waar Engelstaligen, Duitsers en Italianen de binnenstad overnemen.

Zoals de traditie voorschrijft zijn er meestal maar weinig Stadjers die het betaalde deel van het programma meekrijgen. Logisch, want die mensen hangen rond bij de vele gratis festivals die meeliften op het popweekend, zoals Pleuropsonic, Platosonic en natuurlijk het gratis podium op de Grote Markt.

 

2: Groninginnedag

De eerste editie van Groninginnedag werd met veel bombarie aangekondigd. Het bleek een sympathiek weekend, maar had toch wel wat mankementjes. In alle kroegen was er wel wat te doen, maar een centraal programma – wat ook interessant was voor de Stadjers – werd nog wel wat gemist.

Geeft niet, herkansing in 2018. De organisatie heeft namelijk goed geluisterd naar alle feedback en belooft een spannend programma in 2018. We houden het in de gaten.

Lees ook:  Sjekkie in 't bekkie en opruimen maar

 

3: De KEI-week

IMG_3517-1000

Het nieuwe KEI-bestuur is vorige maand geïnstalleerd. Zo rond deze tijd trekt het nieuwe bestuur zich terug in het spreekwoordelijke hutje op de hei, om te brainstormen over de nieuwe invulling van de KEI-week.

In de afgelopen jaren was het samenleven tussen Stadjers en studenten een flink thema tijdens de introductieweek, dus wij zijn benieuwd naar wat er dit jaar allemaal op de planning komt te staan. Het aantal internationals in de stad is bovendien al jaren groeiende, dus het wordt interessant om te zien hoe het nieuwe KEI-bestuur hier mee omgaat.

Maar één ding is zeker: we rekenen op een spetterende week in een (hopelijk) zonnige week in augustus.

 

4: Noorderzon

Uiteraard kan Noorderzon niet ontbreken in dit rijtje. Het cultuurfestival is dé plek bij uitstek om even lekker jezelf te zijn. Voor de ene betekent dit bakken tapas bestellen, voor de ander is het vooral heel veel cultuur meemaken.

En voor ons? Wij laten ons verassen. Logisch, want we kunnen ons eigenlijk niet eens heugen wanneer wij voor het laatst een saai moment op dit festival hebben beleefd.

De editie van 2018 heeft als primeur dat de planning een weekje is verschoven, want Noorderzon vindt dit jaar plaats in september. Een geste naar onze buren in Friesland, die tijdens de normale Noorderzon-periode hun eigen culturele feestje hebben.

Lees ook:  Deze gemeentewerker weet wel raad met een weggegooide gitaar

Vinden we niet erg. In september is het meestal nog beter weer dan in augustus, en op deze manier kunnen de KEI-lopers even bijkomen van hun eindfeest voordat ze zich tussen de Stadjers in het Noorderplantsoen mengen.

 

5: Let’s Gro

Hoe ontwikkeld de stad zich op weg naar  2030? Het is een vraag waar we eindeloos over zouden kunnen filosoferen. Gaan we ook doen. Inspiratiefestival Let’s Gro is elk jaar de ultieme plek om de blik op de toekomst te richten en na te denken over hoe thema’s als duurzaamheid, armoede en huisvesting in de komende jaren moeten worden aangepakt.

Een week waarin niet word gedacht in beperkingen maar waarin mogelijkheden het uitgangspunt zijn.

 

En dat waren nog maar een paar van de evenementen waar wij zin in hebben. Het is dat we er vijf wilden noemen, want we hadden ook gerust tien kunnen opsommen. Het Bevrijdingsfestival, Koningsdag, álles op het Suikerunieterrein, Reitdieppop en Zomerfolk… het rijtje is tamelijk eindeloos.

Het wordt een mooi jaar in de meest bruisende stad van het noorden en stadclickt.nl is erbij. See you there!