5 thema’s die de verkiezingen gaan bepalen

Geplaatst op:
5 thema’s die de verkiezingen gaan bepalen

Groningen kiest op 21 november een nieuwe gemeenteraad. En dit zijn de vijf belangrijkste thema’s.

 

1: Huisvesting

Woonruimte is schaars in Stad. Studenten merken de krapte op de woningmarkt aan hoge prijzen en moeizame speurtochten. Stadjers worstelen met lange wachtlijsten voor een sociale huurwoningen en stijgende vraagprijzen voor koopwoningen. En dat terwijl er wordt gebouwd als een malle. Logisch dus, dat dit thema een flinke stempel drukt op de aankomende verkiezingsronde.

 

2: Afval

Afval dumpen zoals het (niet) hoort

Qua ondergrondse containers doet Groningen het goed, maar er is meer om het over te hebben. Zwerfafval bijvoorbeeld. En het achterlaten van grof vuil bij de vuilcontainers door Stadjers zonder auto. Moet grof vuil bijvoorbeeld weer gratis worden opgehaald door de gemeente? Deze vraag zal de komende weken ongetwijfeld meerdere malen gesteld worden.

 

3: Zorg

Groningen is een arme stad. Vinden we niet leuk om te zeggen, maar het is wel zo. Hoe voorkom je dat de armoede zorgt dat kwetsbare doelgroepen kopje onder gaan? Hoe zorg je als gemeenschap dat je je zorgtaak kunt blijven uitvoeren, ook met tekorten aan personeel en toenemende vergrijzing? Het zijn geen makkelijke vragen, dus we zijn benieuwd naar de antwoorden die de lijsttrekkers gaan geven.

 

 

4: Groen

lewenborg-de-wijk-waar-niemand-weg-wil-07

Groningen is een groene stad. Neem nou de ongerepte natuur die Lewenborg doorkruist, de woeste weiden van Kardinge en de pracht van het Stadspark. Maar het beheer van het groen kost geld en het plannen van de verhouding tussen groen en bebouwing is ook een dingetje.

 

5: Verkeer

Veel mensen op een relatief klein lapje grond: zo zou je Groningen kunnen beschrijven. En die mensen zijn altijd onderweg. Lopend, op de fiets en met de auto. Veel dingen zijn goed geregeld, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Aan de stembus mag Groningen bepalen welke verbeteringen dat straks worden.

Deze top 5 is bepaald door een enquête onder de inwoners van Groningen, Haren en Ten Boer. Zo’n 600 inwoners van drie gemeenten deden hieraan mee.