Alaaf mienjong! Vijf onvervalste carnavalskrakers uit Groningen

Geplaatst op:
Alaaf mienjong! Vijf onvervalste carnavalskrakers uit Groningen

Je zou het misschien niet zeggen, maar ook Groningen heeft een bescheiden traditie van carnavalskrakers. Zoals deze.

1: Evert Baptist: La La La Gehaktbal

Typetje Evert Baptist haakt in op de carnavalsgekte met zijn hit La La La Gehaktbal, waarmee hij allang via piratenzenders de Groninger harten heeft veroverd. Zijn ode aan de smakelijke snack is inmiddels een culthit in Stad en Ommeland. Zie je wel dat Groningen best bourgondisch is?

 

2: Burdie – De Hypnotiseur

Hoe kan hij ontbreken, de Groningse evenknie van Frans Bauer? Met zijn single ‘De Hypnotiseur’ deed de volkszanger een gooi naar de titel van dé carnavalskraker van 2018. Dat werd het niet… maar lekker is het wel.

 

3: Lammert Grofsmit – Schei Wie Dei

Lammert Grofsmit promoveerde tot de status van Bekende Nederlander dankzij zijn opmerkelijke optredens in Man Bijt Hond. Niet gek, voor een Groninger zanger die zijn carriere een startschot gaf met het carnavalsnummer ‘Schei Wie Dei’. Zijn eerste single gaat over zijn sobere, maar absoluut niet eenzame, leven tussen al zijn dieren. Een classic.

 

4: Kraantje Pappie – Feesttent

Onze favoriete Groninger rapper is tijdens carnaval een graag geziene gast tijdens carnavalsfeesten in Limburg en Brabant. Kraantje Tappie, zo noemen ze hem daar ook wel.

De man zelf is natuurlijk ook niet vies van een drankje, en begeeft zich maar al te graag in de feesttent. Sterker nog, hij spit er zelfs rhymes van. Het nummer ‘Feesttent’ is, zo hebben we ons laten vertellen, in het zuiden mateloos populair. Nait verkeerd, Crane!

 

5: Alfred Venema met Pé en Rinus – Gronings Koningslied

Kun je een overzicht maken van Groninger carnavalsnummers, en dan de megakraker ‘Carnaval in het Noorden’ van Pé en Rinus overslaan? Nee, eigenlijk kan dat niet. Maar we doen het toch.

Want vorig jaar hebbende mannen de teksten van het liedje herschreven. Feestgedruis eruit, aardbevingen erin. De eigentijdse Groninger aanklacht aan de Shell is heel wat serieuzer, maar nog steeds uitermate geschikt voor een dikke polonaise. Alaaf mienjong!