5 artiesten die bekend zijn geworden na Eurosonic

Geplaatst op:
5 artiesten die bekend zijn geworden na Eurosonic

Elke onbekende artiest die een beetje kan spelen, zingen of rappen is volgende week in Groningen (of had er eigenlijk willen zijn). Logisch. De hele muziekwereld van Europa trekt in de komende dagen op bedevaartstocht richting stad, waarbij menig muzikant zich op een podium uitslooft in de hoop op de felbegeerde doorbraak.

Een enkele lukt het ook daadwerkelijk. Zoals deze vijf artiesten, die hun doorbraak te danken hebben gehad aan een optreden in Groningen.

 

#1: Dua Lipa

Wie in 2016 nietsvermoedend de zaal van Vera binnentrad, maakte kennis met de toen nog onbekende zangeres Dua Lipa. Onbekend bleef ze niet lang meer. Tijdens Eurosonic werd ze ontdekt door de aanwezige pers en boekers, en beleefde ze datzelfde jaar nog haar internationale doorbraak met de single Hotter than Hell.

Fotocredit: Harald Krichel, Creative Commons 3.0

 

#2: Roel van Velzen

Toen Roel van Velzen in 2007 optrad op Eurosonic, had hij net zijn tweede single uitgebracht en moest zijn debuutplaat nog verschijnen. Na zijn optreden in Groningen ging het snel. VanVelzen werd een nationaal bekende naam, en als bedenker van het format van The Voice veroverde Roel bijkans de hele wereld.

Fotocredit: Paul Luberti, Creative Commons 3.0

 

#3: George Ezra

george ezra

Negentien jaar: zou oud was singer/songwriter toen hij in 2014 debuteerde op Eurosonic. Het bracht zijn carrière in een stroomversnelling. Ezra werd in rap tempo wereldberoemd en wordt tot op de dag van vandaag op elk populair radiostation gedraaid. Met zijn shotgun.

Fotocredit: Biha, Creative Commons 4.0

 

#4: James Bay

Gitarist en songwriter James Bay stond in 2015 op Eurosonic en veroverde daar het publiek met zijn unieke combinatie van Beatle-eske songwriting ondersteund door computerbeats. Tegenwoordig tikt de man tegen de 24 miljoen maandelijkse listeners op Spotify en mag dus met een gerust hart een wereldster heten. En het begon állemaal in Groningen.

Fotocredit: Frederik Ranninger, © pitpony.photography / CC-BY-SA-3.0

 

#5: Bastille

Schier onbekend waren ze, toen ze aantraden op Eurosonic 2013. Hoe anders is dat tegenwoordig. Songs als Happier en Another Place zijn niet weg te denken van de radio en inmiddels headlined het gezelschap de grootste festivals van Europa. Met dank aan hun Eurosonic-optreden, waar de band zich ooit in de kijker speelde van menig boeker.

Fotocredit: Frederik Ranninger © pitpony.photography / CC-BY-SA-3.0

En daar houdt het niet mee op, want we zouden nog prima een tijdje door kunnen gaan met dit lijstje. Wat te denken bijvoorbeeld Declan Mckenna, Jebroer, Jp Cooper, Roederliefde, Oscar And The Wolf? Ook die werden na Eurosonic bekende namen. Wie er na Eurosonic 2020 kan gaan doorbreken? Volgende week weten we meer, want dan vindt het belangrijkste muziekfestival van Europa weer plaats in Groningen.