5x hoe Groninger websites eruit zagen in de jaren negentig

Geplaatst op:
5x hoe Groninger websites eruit zagen in de jaren negentig

Terug in de tijd.

Het internet verandert natuurlijk waar je bij staat. Dagelijks komen er sites bij, maar ook verdwijnen er dagelijks websites. Zonde, eigenlijk.

Gelukkig heb je de helden van de Wayback Machine, ook wel bekend als Internet Archive, waar je backups vindt van sites uit het verleden. En aangezien we langzaamaan in de komkommerstemming kopen, namen we een kijkje bij websites van bijna 25 jaar oud

 

#1: FC Groningen

De trots van het Noorden was er al vroeg bij en had in de jaren negentig een Netscape-vriendelijke site (wie kent dat begrip nog)? En zo lezen we hoe een piepjonge Robben zich in 1998 mocht melden bij Oranje onder de 15 en hoe goaltjesdief Tony Alberda (Stadjers van een bepaalde leeftijd zullen hem nog kennen) geblesseerd raakte.

#2: De RUG

De Rijksuniversiteit Groningen was er al vroeg bij en had in 1997 een website die – hoe zullen we dit eens aardig zeggen – nou niet bepaald een prijs verdiende voor mooi design. Kan ook niet, in die tijd wist men niet beter. Waarbij opvalt dat je moest klikken tot je een ons woog, waarbij we zien dat de RUG ook toen al bezig was met internationalisering, en dat er toen al werd gewerkt aan toegang vanuit huis op RUGnet. Via een inbelmodem, dat dan weer wel.

 

#3: Noorderlicht

Fotofestival Noorderlicht waagde zich in de jaren negentig aan een website die, voor een fotofestival, nog behoorlijk text-based was. Toch complimenten voor de toenmalige webmaster, die layout-technisch toch een hoop van de tijdgenoten wist in te halen. Een opvallend aanbod van de site is de cd-rom met daarop alle exposities die plaatsvonden in 1997. Je kunt je het moeilijk voorstellen, maar in die tijd was een fotogallerij kennelijk nog te veel MB’s voor een inbelverbinding.

 

#4: Digitale Stad Groningen

Jaaaaaaaren voordat social media ontstond had je DDS, oftewel de digitale stad: een verzamelplek voor locals, vol verwijzingen en discussiegroepen. DSG.nl was onze locale variant. In 1998 zag dat er een stuk minder gelikt uit dan je nu van sites gewend bent, waar het groen-witte hart zat op de goede plek. Hoogtepunt van de site was het Grunnens Laid in midi. Niet om aan te horen, maar dit waren de jaren van ver voor Spotify.

 

5: Groninger Internet Courant

Wat is hot & happening in Groningen? Voor die vraag konden mensen in de jaren negentig (en nog steeds) terecht op de Groninger Internet Courant. Een bloemlezing van het nieuws uit 1998: GroenLinks wil basisschoolleerlingen eerder laten schoolzwemmen; twee tammo’s zijn aangehouden met een gestolen kluis op de fiets; en de gemeente overweegt afschaffing van het gescheiden inleveren van afval in het centrum (wat uiteindelijk ook zou gebeuren).