5 stemlokalen op bijzondere plekken in Groningen

Geplaatst op:
5 stemlokalen op bijzondere plekken in Groningen

Het kiezen van een nieuw regionaal bestuur is één reden om volgende week te gaan stemmen. De stemlocaties zelf zijn een tweede reden.

Want net als bij alle andere verkiezingen, is er gezorgd voor een hele rits aan bijzondere gebouwen.

Natuurlijk kun je altijd je kruisje zetten in een basisschool naar keuze. Maar er is ook een aantal stemlocaties die je nou niet bepaald elke dag binnenloopt. Zoals deze.

 

1: De Helperkerk

helperkerk in groningen

Kerken. Prachtige gebouwen zijn het, zowel van binnen als van buiten. En alleen dat al, maakt het stemmen in een kerk bijzonder.

Maar liefst zes kerken zijn volgende week veranderd in een stemlokaal, waaronder de Remonstrantse kerk, de Doopsgezinde kerk, baptistenkerk De Circel, de Columnakerk en Magnalia Dei Kerk.

En de zesde? Dat is deze: de Helperkerk, gemeentelijk monument in het zuiden van Stad.

 

2: Harmoniegebouw

buuste aletta-jacob bij het harmoniegebouw

Kijk, zo maken ze je het makkelijk: verschillende RUG-locaties zijn omgetoverd tot stemlokaal, waaronder het Harmoniegebouw. Zo kun je snel nog even je stem uitbrengen, voordat je gaat blokken voor de tentamens van april.

En dat allemaal natuurlijk onder het toeziend oog van de buuste van Aletta Jacobs, één van de personen aan wie we het kiesrecht voor vrouwen hebben te danken.

 

3: In een boerderij

blauwe-boerderij-oosterparkwijk-groningen-1

Hebben we boerderijen in Stad? Jazeker. Niet veel, maar wel een paar. Zoals in het Blauwe Dorp, een tuindorp wat later is opgeslokt door de Oosterparkwijk – en dus een wel heel uniek contrast vormt met de rest van de buurt.

De Blauwe Boerderij wordt tegenwoordig gebruikt als een plek van creativiteit en bewustwording, en is dus best een toepasselijke plek om de toekomst van de Ommelanden te bepalen.

 

4: In The Student Hotel (’s nachts!)

Het is makkelijk om ze over het hoofd te zien: nachtbrakers. De noeste mannen en vrouwen die opstaan en naar het werk vertrekken als de rest gaat slapen. En natuurlijk de die-hard stappers, die op een doordeweekse dinsdagnacht doodleuk het uitgaansleven van Groningen induiken.

Speciaal voor hen opent The Student Hotel als eerste stemlokaal de deuren, en wel om twaalf uur ’s nachts. Tot half twee kun je hier stemmen, om daarna verder te gaan met je nachtelijke planning. Nice.

 

5: De Meuln

de meuln in sint-annen

Wie vanuit Stad via de Rijksweg naar Ten Boer rijdt, komt er vlak bij in de buurt: dit allerschattigste gebouwtje genaamd ‘de Meuln’.

De Meuln wordt door de lokale bevolking van het gehucht Sint-Annen gebruikt als buurthuis, waar de locals elkaar ontmoeten en af en toe een kaartje leggen. En dankzij de gemeentelijke herindeling hoort dit bijzondere stemgebouwtje nu officieel bij de stad.