5 plekken in de stad die je niet meer herkent (als je hier over tien jaar weer terugkomt)

Geplaatst op:
5 plekken in de stad die je niet meer herkent (als je hier over tien jaar weer terugkomt)

Waar je ook komt: overal in Stad wordt volop gebouwd. En dus zou je kunnen zeggen dat de stad onherkenbaar verandert waar we bij staan.

Want stel je voor dat je Groningen verlaat voor een baan in Amsterdam-Zuid en over tien jaar je oude studiestad weer bezoekt. Tien tegen één dag je de volgende vijf plekken niet meer herkent.

 

1 – De voet van het Forum

nieuwe markt voet forum

De voet van het Forum is momenteel het domein van noeste arbeiders. Stoere mannen en vrouwen die af en aan lopen met de bouwstenen van een nieuw plein in de binnenstad: De Nieuwe Markt.

 

2 – Het Diep bij het BIM-station

Momenteel is het een leuk stukje stad hoor, daar rondom de Diepenring aan het noorden van het centrum. Water, bootjes en bruggen. Authentiek Gronings, maar tegelijkertijd ook best wel fantasieloos. Niet bepaald te vergelijken met de grachten in Utrecht, om maar wat te noemen, waar je prinsheerlijk neerploft op een terras aan het water.

En dus gaan de kades op de schop. Dudok aan het Diep (ook wel bekend als de plek van het BIM-station) krijgt een nieuwe bestemming. De opties? Een groot terras, een plek om je werphengel over het water te slingeren en een stuk zwemwater. Ze zijn er nog niet over uit, maar één ding is zeker… Deze vernieuwing zien wij graag.

 

Lees ook:  Wat is het oudste gebouw van Groningen?

 

3: Gelkingestraat, fietsstraat

Hoe kom je op de fiets van de Grote Markt op het Zuiderdiep? Daar zijn momenteel heel wat creatieve manieren voor. De één crosst via de Pelster, de ander steekt tussendoor via de Gelkinge en een derde is eigenwijs en schiet in de Oosterstraat tegen het verkeer in.

Over een paar jaar is de vraag een stuk gemakkelijker te beantwoorden. Dan is de Gelkingestraat namelijk busvrij en – met dank aan de nodige gele steentjes – omgeturnd in dé fietsstraat van het centrum.

 

4: Met de bus naar het centrum

Ja, ook de busrit naar de binnenstad wordt anders, als straks de bussen niet meer stoppen op de Grote Mark. Niet één, maar meerdere bushaltes gaan daarvoor op de schop.

Ga maar na: bij het UMCG (Bloemstraat-kant) wordt momenteel een busknooppunt gebouwd, waar straks dagelijks 750 bussen stoppen, stilstaan en weer vertrekken.

En dat is niet alles, ook het Zuiderdiep krijgt een make-over en centrumhalte Oost (bij de Stadsschouwburg) wordt straks dé plek waar je uitstapt als je naar het centrum moet. Via de vernieuwde Sint Jansstraat nog wel (afbeelding hierboven).

 

5: De achterkant van het Hoofdstation

Een wandeling van het Hoofdstation naar de Werkmanbrug is nu nog een kamikazevlucht. Een wandeling waarbij je voetgangers op het allerlaatste moment ziet wegduiken om naderende stadsbussen te ontwijken. Logisch, want is er eigenlijk wel íemand die weet wat nou de voorrangsregel op het blauwe vlak is?

Dat kan beter en wordt het ook. Over een paar jaar verhuist het busstation naar de achterkant en krijgt het deel achter het spoor er de nodige allure bij. Vergelijkbaar met station Europapark, maar dan nog mooier.

 

De artist impressions in dit artikel zijn aangeleverd door de gemeente Groningen.

 

Lees ook:  Het is in Groningen vandaag warmer dan in Barcelona