5 schokkende ontdekkingen van onderzoekers aan de RUG

Geplaatst op:
5 schokkende ontdekkingen van onderzoekers aan de RUG

In het leven valt genoeg te ontdekken. Neem nou de studenten en onderzoekers aan de Rijksuniversiteit: die ontdekken het ene gave weetje na de andere.

Vijf van de meest opvallende ontdekkingen van onderzoekers verbonden aan de universiteit.

 

1: Star Wars is geen religie

Bij de start van haar onderzoek had Tekla Slangen (destijds masterstudent religiewetenschappen) verwacht dat Star Wars-fans op een bijna religieuze manier over hun favoriete films praten. Ze dook in de online wereld van discussiegroepen..

Maar haar eindconclusie ging een andere kant op. Alhoewel de fans verzot zijn op de bijna religieuze thema’s in a galaxy far, far away, zijn discussies over bijvoorbeeld de oorsprong van The Force altijd uiterst rationeel. Wat betekent dat Star Wars géén religie is, maar meer lijkt op een modern sprookje. Maar ook daar doen we het voor.

 

2: Bijna 2,5 miljoen mensen verliezen hun baan door Brexit

Engeland heeft er geen zin meer in: Europees samenwerken. Het volk stemde massaal tegen Europa, maar wat blijkt? Diezelfde stemmers zitten straks zonder baan.

Dat is de conclusie die werd getrokken onder leiding van professor Bart Los, van de faculteit Economie en Bedrijfskunde, samen met zijn collega’s in Engeland. Volgens hun berekeningen zijn 2,5 miljoen Engelse banen in gevaar, en daarmee 8,5 procent van het bruto binnenlands product.

 

3: Er waren hier Vikingen

De Nederlandse kustprovincies hadden veel hechtere banden met de Vikingen dan tot nogtoe werd gedacht.

Die conclusie trekt Nelleke IJssennagger uit metaaldetectievondsten zoals sieraden die typisch verwijzen naar de vikingsfeer. En dat waren er teveel om uit te gaan van een enkele veldslag of handelsmoment: er waren tussen 800 en 1050 structureel contacten tussen de woeste noormannen en het toenmalige Frisia.

 

4: Groningers willen in Groningen blijven (en Rotterdammers in Rotterdam)

Vertrekken naar de andere kant van het land voor een baan? De meeste Nederlanders beginnen er niet aan. Want wie eenmaal een baan heeft, blijft meestal werken in diezelfde regio.

Professor Jouke van Dijk onderzocht hoe vaak mensen bereid zijn om te verhuizen en ontdekte dat eigenlijk iedereen het liefste blijft zitten waar ‘ie zit. Uitzonderingen zijn er natuurlijk wel, maar meestal moet er echt een flinke salarisverhoging plaatsvinden voordat iemand een baan in een hele andere regio overweegt.

 

 

5: Een man of vrouw als bestuurder? Het maakt beleggers niet uit

Een teleurstellende zes procent van de bestuurders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen is vrouw. Niet zo fraai, dus wil het kabinet dit percentage in de komende jaren opkrikken tot minstens dertig procent. Lijkt ons een prima plan.

Maar wat zouden beleggers vinden van meer vrouwelijke topbestuurders? Die vraag stelden Eline Brinkhuis en Bert Scholtens van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Het antwoord? Het maakt ze niet uit: bij honderd benoemingen van vrouwelijke topbestuurders waren op de beurs nergens reacties van de beleggers te merken.