5 keer de naam ‘Groningen’ in de rest van de wereld

Geplaatst op:
5 keer de naam ‘Groningen’ in de rest van de wereld

Groningen: wereldberoemd. Kende je deze vijf betekenissen?

Bij ‘Groningen’ denken we natuurlijk aan onze stad en bijbehorende provincie. Maar er is meer. Door de jaren heen is de naam Groningen gebruikt in het buitenland voor plaatsen en dingen waar je niet zo 1-2-3 aan zou denken. Kijk maar.

 

1: Zr.Ms. Groningen, een marineschip

HNLMS_Groningen
De Zr.MS Groningen werd voor het grootste deel gebouwd in Roemenië en doet dienst als patrouilleschip voor onze marine. Belangrijkste taak: drugs vangen op boten in het Caribisch gebied.

 

2: Grøningen, een meer in Noorwegen


In Noorwegen ligt het meer Grøningen. Het meer is zeven kilometer lang, heeft een kustlijn van 24 kilometer en levert bijzonder mooie foto’s op. Toevallig ligt de waterplas helemaal in het hoge noorden van Noorwegen, eigenlijk net als onze eigen stad in Nederland. Bron foto: Facebook, door O. Nilsson.

 

3: The Groningen, koe


Koeienras The Groningen staat bij ons bekend als de Groninger Blaarkop: de typisch noordelijke melkkoe met een kenmerkend witte kop en ditto buik. Door de jaren heen is de Blaarkop geëxporteerd naar onder andere Oekraïne, Afrika en Azië, waar de internationale naam ‘The Groninger’ ontstond.

Lees ook:  Wie was Ome Loeks (en waarom ging zijn peerd dood)?

 

4: Groningen in Minnesota

groningen minnesota
Piepklein gehucht in het noorden van Amerika, oorspronkelijk bekend onder de naam Miller Station. Er wonen welgeteld dertig zielen, dus heel groot is het er niet. Sterker nog: het Amerikaanse Groningen bestaat uit twee straten: de Groningen Road en de Groningen Loop. Die laatste is een landweggetje, die je ziet op de Streetview-foto hierboven.

 

5: Groningen, een plaats in Suriname

groningen in suriname

Naast een boot, een koe, een gehucht en een meer is Groningen ook een voormalig fort in het noorden van Suriname. Het dorp Groningen werd rond 1845 opgericht door geëmigreerde boeren uit Ommeland en is sinds 1960 met een weg verbonden met Paramaribo. Sindsdien komt het dorp tot leven en wonen er inmiddels ruim 3000 mensen.