5 gebouwen om te checken op Open Monumentendag (die je normaal niet zo snel van binnen ziet)

Geplaatst op:
5 gebouwen om te checken op Open Monumentendag (die je normaal niet zo snel van binnen ziet)

Onder het motto ‘kijk, dat zie je nou niet elke dag’: vijf gebouwen die op Open Monumentendag bij hoge uitzondering hun deuren openen.

 

#1: Het logegebouw van de Vrijmetselaars

De vrijmetselaars hebben iets mysterieus, zelfs voor wie nog nooit een boek van Dan Brown heeft opengeslagen. Wat gebeurt er achter de deuren van de loge aan de Turfsingel? Slechts een enkeling die het weet. En dan zeggen we niet dat het geheime genootschap op zaterdag alle geheimen prijs geeft, maar ze geeft wel een kijkje achter deuren die anders gesloten blijven voor de niet-ingewijden.

 

#2: Rioolgemaal Damsterdiep

Wat gebeurt er als je de wc doortrekt? Een tamelijk onsmakelijke vraag, waar je tijdens Open Monumentendag antwoord op krijgt. Het rioolgemaak aan het Damsterdiep pomt het afvalwater uit Stad via een acht kilometer lange leiding naar de zuiveringsinstallatie in Garmerwolde en is dus één van de belangrijkste gebouwen in de stad. De reusachtig grote pompen zullen stuk voor stuk te bekijken zijn. Of het er stinkt? Buiten wel, dus binnen is een wasknijper op de neus waarschijnlijk geen overbodige luxe.

 

#3: Odd Fellowhuis

odd fellow house

Het tweede genootschap in dit overzicht. De Independent Order of Odd Fellows is een wereldwijd broederschap, voortgekomen uit de vrijmetselaars, en zet zich in voor humanitaire doelen. Groningen heeft al een loge sinds de oprichting van de Grootorde in 1899 en zetelt tegenwoordig aan het Odd Fellowhouse aan de W.A. Scholtenstraat. Veel glas-in-lood en hout moeten de entree naar de logezaal extra speciaal maken.

 

#4: Sint Anthony Gasthuis

Het Sint Anthony Gasthuis werd vijfhonderd jaar geleden gesticht als opvangplek voor armen, zieken en dollen (zo noemden ze dat vroeger). Tegenwoordig zijn de huizen bewoond en vind je er een B&B, maar is het niet een plek waar je naar hartenlust struinen gaat. Dat verandert zaterdag als het gasthuis, tegenover politiebureau Radermarkt van binnen te bekijken is.

 

#5: Der Aa-kerk

De Der Aa-kerk is dé blikvanger van de Vismarkt. Maar de kerk is – hoe gek het ook klinkt – eigenlijk zelden van binnen te zien. Waar andere kerken regelmatig de deuren openen voor publiek, is de Der Aa-kerk namelijk alleen geopend voor bijzondere gelegenheden.