5 dingen waarvan je niet wist dat ze Gronings zijn

Geplaatst op:
5 dingen waarvan je niet wist dat ze Gronings zijn

Iedereen weet dat bijvoorbeeld de eierbal op en top Gronings is. Maar kende je deze al?

 

1: Ranja

Een echte Groninger uitvinding, destijds op de markt gebracht voor volwassenen die geen alcohol dronken. Het drankje veroverde Nederland en de fabriek aan de Petrus Campersingel draaide overuren.

Het merk heette ook echt Ranja en was zo succesvol dat de merknaam uiteindelijk een soortnaam werd.

 

2: De Playboy

Oorspronkelijk komt de Playboy natuurlijk gewoon uit Amerika. Ooit bedacht door Hugh Hefner en in 1983 overgewaaid naar Nederland. Bekend om de kwalitatief goede interviews.

Inmiddels is het blad in handen van een Groninger uitgeverij. Pijper Media kocht het mannenblad in 2014, samen met de Panorama en de Nieuwe Revu.

 

3: De OV Studentenkaart

Het is één van de vele voordelen van studeren: gratis openbaar vervoer in heel Nederland. Toch was er een tijd dat je als student moest betalen voor de trein en dat vond de toenmalige regering maar onhandig.

De OV-studentenkaart werd in 1991 ingevoerd door het Groninger bedrijf OV Studentenkaart BV. Directeur Pim Fortuyn leidde de introductie van deze voorloper van het studentenreisproduct.

4: De stem van Ernie uit Sesamstraat

Sesamstraat, wie is er niet mee opgegroeid? De stem van Ernie wordt ingesproken door Wim T. Schippers, net als die van Graaf Tel en Kermit.

Schippers groeide weliswaar op in Het Gooi, maar werd geboren in Groningen en drukt daarmee een mooie noordelijke stempel op het bekende kinderprogramma.

 

5: Pretpunk

Punk komt oorspronkelijk uit het arbeidersmilieu van Engeland en staat nou niet bepaald bekend als hele vrolijke muziek. Integendeel: het was een aanklacht tegen alles wat mis was en vormde een klap in het gezicht van de gevestigde orde.

De Groninger band de Boegies gaf er in 1982 een heel eigen draai aan en kwam met een nieuwe variant: de pretpunk. Weliswaar hard en snel, maar vooral: lang leve de lol. Een subgenre werd geboren in Groningen en inspireerde later De Heideroosjes om de Nederlandse podia te veroveren met een van de Boegies afgekeken recept.