5 plekken waar Bommen Berend springlevend is

Geplaatst op:
5 plekken waar Bommen Berend springlevend is

Vandaag vieren we de bevrijding van Groningen in 1672, in de volksmond bekend als ‘Bommen Berend’. Op zoek naar plekken in de stad waar het verleden nog springlevend is.

 

1: Rabenhaupt

Gronings Ontzet staat ook wel bekend als Bommen Berend. Door het feestje zo te noemen zou je denken dat Bommen Berend een authentieke held uit lang vervlogen tijden is, maar niks is minder waar.

Want de echte oorlogsheld was Carl von Rabenhaupt: de militair die eigenhandig de bezetters terug naar Duitsland schoot. Een buste op het Waagplein eert hem elke dag.

 

2: Bistro Bommen Berend

Wie dan de schurk van het verhaal was? Dat was natuurlijk de illustere bisschop van Munster: Bernhard von Galen, bijnaam Bommen Berend.

De bistro in de Oude Ebbinge werd naar hem vernoemd. Meestal is het hier stampvol op 28 augustus.

 

3: De Groote Griet

Tegenwoordig kennen we ‘De Griet’ natuurlijk als het café waar menig stapavond begint én eindigt.

Vierhonderd jaar geleden werd de Grote Griet heel ergens anders mee geassocieerd: het was de naam van het kanon waarmee de Stadjers het leger van de bezetter onder vuur nam.

 

4: Misschien wel het bekendste schilderij uit Groningen

schilderij paardenkeuring tijdens gronings ontzet in het stadhuis

Het schilderij ‘Paardenkeuring op de 28-e’ is misschien wel het bekendste schilderij uit Groningen. Het kunstwerk werd in 1920 gemaakt door Otto Eerelman en staat helemaal in het teken van het ‘peerdenspul’, oftewel de traditionele paardenkeuring.

 

5: Elk jaar een mooi feest (met vuurwerk)

Vuurwerk? Denk maar niet dat we gaan wachten op Oud en Nieuw. Rond half elf knallen we een paar honderd kilo de lucht in. Omdat het zo lekker ruikt, maar vooral ook om terug te denken aan hoe we ooit de legertroepen terugknalden richting land van herkomst.