Sint Maarten… zaterdag, zondag of maandag?

Geplaatst op:
Sint Maarten… zaterdag, zondag of maandag?

Zondag 11 november is de dag waarop kinderen Sint Maarten gaan lopen. Of toch niet?

De meest gestelde vraag die wij deze week lazen op Facebook: op welke dag wordt Sint Maarten nou gehouden?

Eigenlijk zou het een simpele vraag moeten zijn, want het liedje zegt het eigenlijk al: 11 november is de dag.

 

De middenstand bepaalt, lijkt het wel

Maar dit jaar loopt het allemaal even anders, want 11 november valt op een zondag. Voor de meeste mensen is dat geen bezwaar, maar het is wel een dingetje: dan zijn veel winkels gesloten.

Kennelijk vindt de middenstand het wel leuk om gratis snoep uit te delen, want menig winkelier heeft inmiddels besloten om Sint Maarten te verplaatsen naar maandag 12 november. En zo bepaalt dus eigenlijk de middenstand op welke datum een volksfeestje wordt gevierd.

Maar daarmee is het antwoord nog steeds niet gegeven. Want alsof het allemaal nog niet verwarrend genoeg is, wordt op zaterdag 10 november voor het eerst een lampionnenoptocht gehouden. Op zich wel een leuk idee, we zijn immers de Martini-stad.

Maar het wordt er niet makkelijker op. Die avond hebben de Grunneger kinderen hun uitgeholde biet of knutselwerkje paraat en lijkt het ons wel voor de hand liggend dat ze dan een handjevol huizen langsgaan. Zouden wij namelijk ook gedaan hebben.

Dus het wordt er niet overzichtelijk van. Op het schoolplein horen we verwarde ouders elkaar te hamvraag stellen: “op welke dag gaan jullie lampionnetje lopen?”

 

Conclusie: drie dagen lang snoep in huis halen

Het is mooi als er wat te kiezen valt. Maar wel knap lastig.

Want op welke dag moet jij nu zorgen dat je snoep in huis hebt voor zingende kids? Krijgen we straks drie dagen lang de buurtkinderen aan de deur? Moeten Stadjers straks drie dagen lang met hun kroost op suikerjacht? Of houden we ons aan de planning van RTV Noord, waarin de viering van Sint Maarten in verschillende wijken op andere dagen wordt gevierd?

We weten het niet. En omdat er ook geen centrale organisatie is, en de gemeente hier óók niet over gaat, kunnen we de vraag ook niet aan iemand stellen. Daarom nemen wij het zekere voor het onzekere en halen we drie dagen lang snoep en mandarijnen in huis. Dat kost wel wat meer, maar dan hebben we tenminste geen teleurgestelde stadskindjes voor de deur.

En opeens begint bij ons het kwartje te vallen. De verwarring die wordt veroorzaakt door de middenstand, werkt uiteindelijk in het voordeel van diezelfde middenstand.

Dat doen ze dan toch best wel slim.