Politie waarschuwt WhatsAppende fietsers: vanaf 1 juli gelijk boetes

Geplaatst op:
Politie waarschuwt WhatsAppende fietsers: vanaf 1 juli gelijk boetes

Druk append over het fietspad van het Zuiderdiep broezen? Onverstandig. En na 1 juli ontzettend verboden.

Op deze datum gaat namelijk het verbod op het bedienen van een smartphones op de fiets in.

Wie toch wordt betrapt op een berichtje in de groepsapp (of sowieso op het vasthouden van de mobiele telefoon) op de fiets, riskeert een boete van € 95.

 

Geen gewenningsperiode

Wie de tijd nodig heeft om aan het smartphoneloos fietsen te wennen, kan daar beter gelijk mee beginnen. Een snelle navraag bij de politie Noord-Nederland leert ons dat er geen overgangsfase (met waarschuwingen) komt.

Er is uitgebreid aandacht geweest vanuit de media en er is een campagne gevoerd“, vertelt politiewoordvoerder Paul Heidanus. “We vinden dat mensen moeten weten dat de nieuwe wet per 1 juli ingaat”.

Wie op 1 juli met een telefoon in de hand langs een dienstdoende agent fietst, loopt dus gelijk het risico op een dure boete. “Afleiding in het verkeer is een prioriteit en verkeersveiligheid staat bij ons voorop”, aldus de politie.

 

Maar ook geen specifieke controles

Maar hoewel de politie verwacht om vanaf 1 juli te gaan bekeuren, komen er geen specifieke controles op het gebruiken van je smartphone op de fiets. Wel wordt het meegenomen in de normale verkeerscontroles (zoals die bijvoorbeeld worden uitgevoerd op drukke fietsroutes in de stad als het weer vroeger donker wordt).

Een tip om een boete te voorkomen, die heeft de politiewoordvoerder ook. “Word je gebeld of hoor je een appje binnenkomen? Zet dan je fiets stil. Je telefoon leidt je af en er zijn genoeg voorbeelden waarbij het fout is gegaan.”