Onze favoriete items uit vijf jaar Stadclickt.nl

Geplaatst op:
Onze favoriete items uit vijf jaar Stadclickt.nl

Aan het einde van het vijfde jaar van deze website, kijken we terug naar sommige van de hoogtepunten.

 

1

Het Gronings taalgebruik zit vol met, laten we het zo zeggen, grappige verwoordingen. Een simpele opsomming van sommige van de droogste uitspraken leverde ons een jaar geleden zomaar een dikke viral op. Waarvan akte.

25 typisch Groningse uitspraken en gezegden

 

 

2

Man, wat is hij elk jaar mooi: de grootste kerstbal ter wereld, oftewel DOT die weer eens helemaal in de kerststemming is gebracht.

Vooral de fotografen onder ons zijn er blij mee. Zoals de besnorde fotograaf die we tegenkwamen. “Mooi balletje m’jong. Mooi balletje.” We hadden het zelf niet beter kunnen zeggen.

Grootste kerstbal ter wereld is geschenk voor fotografen

 

 

3

Jongerencentrum en voormalige studentenvereniging Vera is natuurlijk een begrip in Groningen en ver daarbuiten. En daarmee onderdeel van onze lokale trots.

En hóe trots jullie zijn op Vera, bleek wel toen we een jaar of wat geleden een overzicht deden van de meest legendarische bands die er ooit op de planken hebben gestaan. Tweeduizend mensen drukten op Facebook op ‘like’ of ‘share’. Wow!

Vera Groningen boekte ooit deze 5 legendes

 

 

4

Sommige straatnamen zijn zó grappig, dat je niet anders kan dan er om lachen. We verzamelden er vijf, maar met hetzelfde gemak hadden dit er natuurlijk tien kunnen zijn.

De 5 grappigste straatnamen in Groningen

 

 

 

5

Bij de KEI-week denken veel mensen aan feestende studenten. Klopt ook wel, maar de introductieweek is meer dan dat: het is ook de kennismaking tussen Stadjers en hun nieuwe buren.

Viermaal stonden we met de camera vooraan bij de meest spraakmakende events. En één keer konden we zelfs zelf met ze meedoen.

 

We liepen met Dizkartes mee met de KEI-parade

 

 

6

Studenten die Stadjers op weg helpen: we kwamen er veel mooie voorbeelden van tegen. Zoals het verhaal van Micha. Door de inzet van het PTO (opgezet vanuit de studenten van WIJS) wist hij de juiste wegen te bewandelen richting een eigen onderneming.

PTO: ondernemen vanuit bijstand loont in Groningen

 

 

7

De stad is de hoofdstad van de provincie. Maar eenmaal per jaar is Groningen de hoofdstad van de wereld. De muziekwereld. En dat betekende voor onze fotograaf dat hij jaar na jaar weer los kon gaan, om onder de meest uitdagende omstandigheden zijn foto’s te maken.

Verbonden door de liefde voor muziek (fotoblog)

 

 

8

We hebben het meerdere studentenverenigingen door de jaren heen horen zeggen: we willen zo graag iets terugdoen voor de stad. En dus hebben we meerdere benefietacties gezien, waarbij studenten (soms op ludieke wijze) geld inzamelen voor maatschappelijke projecten.

De link hieronder is 1 zo’n voorbeeld, maar het hadden we zo nog tien verhalen kunnen zijn.

BAM! Dizkartes scoort bijna € 5000 voor Ronald McDonald

 

9

Wat kunnen we nog schrijven over Noorderzon wat niet al heel erg vaak is gedaan? Elk jaar weer is de chillmarathon de highlight van de zomer van menig Groninger.

Meerdere malen bezochten we het festival en zagen de meest uiteenlopende bezoekers. Stadjers net terug van vakantie, studenten die nog een stukje aan hun KEI-week plakken en cultuurliefhebbers die het begin van het nieuwe seizoen vieren.

Over de 2020-editie hoeven we het natuurlijk niet te hebben, het enige wat we doen is ons verheugen op de volgende keer dat het Noorderplantsoen weer wordt omgebouwd in het gaafste festivalterrein.

In de wijken is het stil op straat, want iedereen zit op Noorderzon

 

 

10

Door de jaren heen spraken we heel wat bekende Groningers. Een van de markantste daarvan? Frank den Hollander natuurlijk. Voor een deel van de bewoners van Groningen is hij een vertrouwd gezicht in de Universiteitsbibliotheek, voor het ander deel is hij natuurlijk de helft van het duo Rinus en Pé.

Alhoewel, dankzij de opkomst van streamingdiensten wordt hij ook regelmatig herkend door de huidige generatie studenten. “Onze cd’s staan ook op Spotify en worden zo van studentengeneratie op studentengeneratie overgedragen.”

Frank den Hollander: ‘Groningen is een dorp en in een dorp zijn mensen gelukkig’

 

11

Het is wat, met Vindicat. De afgelopen vijf jaar haalde de club zowat elk jaar de headlines met leden die het met de regeltjes niet zo nauw waren.

Maar andere verhalen waren er óók. Zoals de groep studenten die elke week taalles gaf aan nieuwkomers in dezelfde leeftijdscategorie als zijzelf. En ze laten daarmee zien dat zoiets als dé Vindicater niet bestaat.

Taalles op het dakterras van Vindicat

 

12

Jullie houden van de geschiedenis van deze stad. Althans, dat is de indruk die onze redactie heeft van onze trouwe lezersschare. Artikelen waarin de rijke geschiedenis van de stad is beschreven, konden namelijk altijd rekenen op een flink aantal lezers.

Zoals dit artikel, waarin we op zoek gingen naar de stadpoorten die er ooit toe dienden om mensen buiten Groningen te houden.

Vijf plekken waar de stad vroeger ophield

 

13

In vijf jaar tijd hebben we menig festival mogen bezoeken. Van het beachfestival van de KEI-week tot de festiviteiten rondom Koningsdag, en van Kadopop tot Bommen Berend. En steevast zagen we Stadjers en studenten verenigd door de liefde voor muziek.

Het leverde een heleboel mooie foto’s op. Maar nergens waren die foto’s meer bijzonder dan op Zomerfolk: het schilderachtige verkleedfestival in het Stadspark.

We keken onze ogen uit op Zomerfolk

 

 

14

De band Wang! Dang! Staat voor de één bekend als nostalgische coverband die vroeger de spijkers uit het podium van de Route 66 rockte. Voor de andere is het vooral de band van reality-ster Mark Waker.

In 2017 kwam de band weer héél even bij elkaar en blikten we terug op de roemruchte historie van deze oer-Groningse rockband.

Wang! Dang! is na 25 jaar nog steeds niet uitgerockt

 

15

In de rubriek ‘straatnaamverhaal’ doken we een jaar lang in de verhalen achter de namen van onze straten. De Herestraat, de Peperstraat, de Carolieweg: allemaal kwamen ze langs. De populairste of Facebook bleek de Butjesstraat.

Snappen we wel. Het is immers déze straat die het woord ‘butje’ toevoegde aan het lokale dialect. Een woordje wat, dankzij voormalige studenten, uiteindelijk meerdere Nederlandse regio’s bekend is.

Hoe de Butjesstraat zijn naam kreeg