Met een groene tuin leef je gezonder, vertelt de stadsecoloog

Geplaatst op:
Met een groene tuin leef je gezonder, vertelt de stadsecoloog

Okay, dus in de stad kom je het minder vaak tegen dan op het platteland: groen. Toch is voldoende groen ontzettend belangrijk. Dat vertelt gemeente-ecoloog Klaas van Nierop.

Elke stukje groen draagt bij aan het voortbestaan van de planeet en de gezondheid van de mens”, aldus de natuurkenner.

Groene tuinen zorgen namelijk niet allen voor zuurstof, ze gaan ook warmte tegen. Geen overbodige luxe, met al die hittegolven. “De temperatuur ligt in de stad enkele graden hoger dan daarbuiten“, legt Klaas uit. “Groen is daarom goed voor de gezondheid, vooral als je ouder bent.”

Onverwachtse hoek

Maar niet alleen tuinen vormen een ecologische aanwinst, want soms komt het goede nieuws uit een richting die je niet zo snel zou verwachten. Zoals zonnepark Vierverlaten, vlakbij Hoogkerk.

Bij de bouw van dit relatief nieuwe zonnepark in 2017 stond de biodiversiteit hoog in het vaandel. Met succes, zo blijkt twee jaar later. “Dankzij de diverse kruiden, struiken, en schapen die er grazen zijn er na twee jaar fors meer plantensoorten en insecten“, aldus een trotse gemeentewoordvoering. “Ook trekt het zonnepark diverse vogels aan.”

En die extra biodiversiteit, dat is goed nieuws volgens de gemeente-ecoloog. “Mensen herstellen eerder in een groene omgeving, er is minder misdaad. En een groene omgeving nodigt eerder uit tot bewegen.”

En dat, dat noemen wij nou goed nieuws. “Elk schakeltje is van belang in de natuur. Vogels en vlinders zijn goed voor de mens.”