Het is zo koud dat de Gerrit Krolbrug vastvriest

Geplaatst op:
Het is zo koud dat de Gerrit Krolbrug vastvriest

Het kraakt dat het vriest. Ofzo. Uit voorzorg heeft Rijkswaterstaat de Gerrit Krolbrug opengezet, want de brug dreigt vast te vriezen.

Wie dit weekend met de auto vanuit de Korreweg naar de Ulgersmaweg wil, doet er verstandig aan om even een andere route in de TomTom te zetten. Door de strenge vorst worden de ijsschotsen op de vaarroute steeds groter en dreigt de brug vast te vriezen.

Om te voorkomen dat boten straks niet meer door de stad kunnen varen, heeft Rijkswaterstaat de brug opengezet. Auto’s worden de komende dagen omgeleid.

Drijfijs wordt een ijsschots

De Gerrit Krolbrug is een bijzonder staaltje vakmanschap. De brug is niet over het water aangelegd, maar is onderdeel van de vaargeul. De Gerrit Krolbrug is namelijk een pontonbrug, legt de woordvoerder van Rijkswaterstaat ons uit. “Dat betekent dat de brug op het water drijft“.

Normaal gesproken nooit zo’n probleem, maar met al dat ijs wordt het lastig om de brug te openen voor de scheepvaart.

In het Van Starkenborghkanaal ligt namelijk veel drijfijs, vertelt vertelt Rijkswaterstaat. In de afgelopen dagen ging dat nog prima, want in het water op het zat nog voldoende beweging.

Maar de zoveelste forse vorstnacht bleek de spelbreker. Inmiddels is het drijfijs veranderd in ijsschotsen en dreigt de brug vast te vriezen. “Om te voorkomen dat de scheepvaart vast komt te zitten, is de brug geopend.”

Economische slagader

Het Van Starkenborghkanaal is zo’n beetje de economische slagader van het noorden, waar per dag tientallen boten passeren. Door de brug open te houden, geeft men dus voorrang aan de scheepvaart. Alternatieve vaarroutes zijn er namelijk niet.

Rijkswaterstaat zet ijsbrekers in om de schotsen een spreekwoordelijk kopje kleiner te maken, maar verwacht dat het nog een paar dagen duurt voordat de brug weer dicht kan.