Iedereen was aan het lachgas tijdens Koningsdag (en dit is wat politieke partijen daarvan vinden)

Geplaatst op:
Iedereen was aan het lachgas tijdens Koningsdag (en dit is wat politieke partijen daarvan vinden)

Tijdens Koningsdag en -nacht werden ballonnen met lachgas gewoon op straat verkocht. Lokale politieke partijen ChristenUnie, CDA, 100% Groningen en de SP maken zich nu ernstig zorgen.

 

Ballonnen op straat te koop

Vrijdagnacht, Koningsnacht. In de Poelestraat staat een opvallende verschijning: een grote kraam. Zeg maar formaat tapwagen, maar dan zonder fusten. Een wagen waar de hele nacht lang ballonnen met lachgas worden verkocht. De ene na de andere.

De ballonnen zijn niet aan te slepen, want we zien de stappers op de kraam afkomen als vliegen op de stroop. “Waaaaaat, ze verkopen hier ballonnen!“, horen we een dame zeggen. En ze rent op de kraam af om een heel tros te scoren, voor haar en haar vriendinnen.

Intussen worden de verkochte ballonnen, zoals dat gebruikelijk is, ter plekke ingenomen. Staand op straat of hangend in het portiek: we zien tientallen feestvierders met een ballon in de mond. Van de Oosterstraat tot het Poeleplein. De sfeer blijft goed, want iedereen lijkt te lijp om echt rare dingen te gaan doen.

Dienders houden een oogje in het zeil maar laten het daarbij. Immers: iets wat niet is verbonden, is gewoon toegestaan.

 

Lees ook:  Het wordt weer beter

 

Ook de politiek kijkt mee

Het bijzondere tafereel is ook de politieke partijen ChristenUnie, CDA, 100% Groningen en de SP opgevallen. De partijen hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college over het lachgasgebruik rondom Koningsdag en -nacht.

De fracties vinden de toename in het gebruik van lachgas verontrustend“, schrijven ze in een gezamenlijk statement. “Aangezien de gezondheidseffecten nog steeds niet volledig duidelijk zijn. ”

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gerben Brandsema maakt zich nu ernstig zorgen om de gevolgen voor de gezondheid. “Deze effecten baren ons zorgen, waardoor we besloten hebben om vragen te stellen aan het college.”

 

Verbieden of gedogen?

En dus barst momenteel de discussie los of verbieden wellicht een verstandige keuze is.

Fractievoorzitter van het CDA, René Bolle: “In de gemeente Oosterhout is het sinds maart verboden om lachgas te gebruiken in de openbare ruimte. Andere gemeenten, zoals Alkmaar, hebben een verbod op verkoop tijdens Koningsdag ingesteld.”

Een verbod ligt dus ook hier voor de hand, aldus de partijen. Bolle: “We zien risico’s voor de openbare orde en gezondheid en denken het gebruik te kunnen verminderen door het verbieden van verkoop en gebruik van lachgas in de openbare ruimte.”

Wat vind jij? Verbieden of iedereen zijn eigen ding laten doen? Reageer op Facebook!

Lees ook:  Kleurrijke posters om cultureel gemis op te vullen