Grootste kerstbal ter wereld is geschenk voor fotografen

Geplaatst op:
Grootste kerstbal ter wereld is geschenk voor fotografen

Voor fotografen is de grootste kerstbal ter wereld het mooiste cadeautje wat ze zich kunnen wensen. Want zoiets fotografeer je niet elke dag.

Vrijdagmiddag bij DOT is het even na zonsondergang een drukte van jewelste. Fietsers stoppen, kijken hun ogen uit en kieken de kerstbal voor op Snapchat of Instagram.

Iets minder zichtbaar, maar zeker net zo druk, is de naastliggende Oosterhamrikkade. Want aan de overkant van het water hebben zich een tiental fotografen achter het riet verscholen. Met zijn allen op de betonnen verhoging bij het water. In het pikkedonker, want het gebrek aan licht zorgt voor betere foto’s.

Hier zijn geen smartphones te bekennen. Wel dikke spiegelreflexcamera’s. Nikkons en Canons. En allemaal staan ze op statief. Want alleen dan maak je de mooiste foto’s: met een überlange sluitertijd, om het licht zo goed mogelijk op de camera te krijgen.

En dat hóór je. Want Canon-camera’s hebben zo’n kenmerkend piepje, die afgaat op het moment dat de fotograaf de zelfontspanner via de afstandbediening de opdracht geeft om te kieken. Resultaat: staand in het gras langs de kade hoor je letterlijk tien van die piepjes tegelijk. Het doet denken aan de krekels langs de waterkant in de zomer, maar dan met peperdure digitale apparatuur.

Eén besnorde fotograaf kan zijn lol niet op. “Mooi balletje m’jong. Mooi balletje.” We hadden het zelf niet beter kunnen zeggen.