Drones vliegen Bommen Berend de 21e eeuw in

Geplaatst op:
Drones vliegen Bommen Berend de 21e eeuw in

Drone-demonstraties in de Westerhaven geven een modern tintje de viering van Bommen Berend.

Ouderwets en een tikkeltje oubollig: dat is de viering van 28 augustus in een notendop. Het programma van vandaag verschilde namelijk weinig van die van voorgaande edities, waarbij de traditionele onderdelen van de afgelopen jaren stuk voor stuk een plek hebben gekregen op het programma.

En als we ‘traditioneel’ schrijven, dan bedoelen we ook echt traditioneel. De drone-demonstraties in de Westerhaven vormen daarom een welkome afwisseling met de dweilorkesten en oud-Hollandse spelletjes.

 

Drones? Vet spul

Drones. Vet spul. Dat vonden ook de bezoekers van de drone-demonstraties, vanmiddag tijdens Groningens Ontzet. Terwijl aan de andere kant van het water een coverbandje de klanken van ‘Relight my Fire’ de lucht inslingert, vergapen toeschouwers aan de Westerkade zich aan de vliegende wonderen der techniek.

En toegegeven: als de professionele drones (variërend van groot tot mini) één voor één de lucht in gaan, is er maar 1 enkele gedachte die door ons hoofd spookt: “wij willen ook eentje.” Voor journalistieke doeleinden, uiteraard.

Terwijl een groep SKSG-kids ademloos toekijkt, horen we het verhaal over hoe de zelfbouw-drones opstijgen en vervolgens weer landen. Om daarna een uitgebreide demonstratie te zien. De drone zoemt, gaat alle kanten op, raakt in een vrije val (maar herstelt zich net op tijd) en scheert langs de camera van onze fotograaf.

Het publiek is onder de indruk en wij ook. En zo vliegt Bommen Berend, eindelijk maar toch, letterlijk de 21e eeuw in. Peerdenspul, drakenbootraces en boekenkraampjes horen weliswaar bij Groningens Ontzet, maar wat ons betreft mogen ze meer van dit soort dingen doen. Veel meer.