Breaking: Groningers snappen de Friese taal

Geplaatst op:
Breaking: Groningers snappen de Friese taal

Voor veel Groningers is het ondoorgrondelijk: de Friese taal. Taalwetenschappers van de RUG is het gelukt om het Fries te doorgronden. En ze maakten een app, die in de toekomst ook het Gronings gaat analyseren.

De app werd ontwikkeld door onderzoekers aan de RUG en herkent waar iemand vandaan komt aan de hand van de tongval en de woordkeuze. Want net als bij ons het Oost-Gronings heel anders klinkt dan het Stadse dialect, is er in Friesland ook niet één soort Fries: per gewest zijn verschillen te ontdekken.

 

Trots

Taalwetenschapster Nanna Haug Hilton is trots op de academische prestatie. Ze legt de werking van de app haarfijn uit. “Het woord ‘koken’ komt in het Friese taalgebied voor als ‘siede’, ‘siere’ of ‘kokje’.”

Het interpreteren van deze verschillen is de basis voor de app. “Deze voorbeelden verraden welke variant van het Fries iemand spreekt. De app herkent kleine verschillen en laat je direct weten of je uitspraak kenmerkend is voor een regio.”

In de toekomst ook in het Gronings

De taalwetenschappers willen de app doorontwikkelen en inzetten in meer taalgebieden. Nanna: “Mensen kunnen in elke taal inspreken: Nedersaksische dialecten, mengdialecten of migrantentalen. Hierdoor creëren we een hele rijke bron van gegevens over taalgebruik.”

Het interpreteren van verschillende Groninger dialecten behoort in ook tot de mogelijkheid. “Daarnaast kunnen we de data in de toekomst gebruiken om apps voor spraakherkenning, zoals Siri, te ontwikkelen voor de talen en dialecten die in Noord-Nederland gesproken worden.”

De app is vanaf nu te downloaden in iTunes (App-store) en Google Play.